Володимир Огризко: Путін продемонстрував абсолютну нездатність до компромісів

Володимир Огризко: Путін продемонстрував абсолютну нездатність до компромісів

Своїми думками щодо результатів візиту президента України до США поділився ексміністр закордонних справ України.

– Президент України Володимир Зеленський відвідав Сполучені Штати, провів багато зустрічей, виступив в ООН та в Конгресі, мав переговори з американським лідером Джо Байденом та кандидатами у президенти Камалою Гарріс та Дональдом Трампом. Головна ціль – представити план перемоги. З одного боку Україна отримала 8 млрд допомоги, правда, це частина від 61 млрд пакету доларів, схваленого раніше Конгресом. З іншого боку – США так і не надали свій дозвіл на удари західною зброєю по території РФ та здається, досить скептично поставилися власне до плану Зеленського. Принаймні WSJ та інші видання повідомляють, що “План перемоги не вразив адміністрацію Байдена, він більше схожий на перефразоване прохання про надання більшої кількості зброї та зняття обмежень на далекобійні удари”. Власне ваша оцінка результатів цього візиту?

– Результати візиту – питання оцінне. Тобто, одному сподобалося одне, другому сподобалося інше. Один написав так, інший написав інакше. Тому, давайте намагатися дивитися на ці речі не з точки зору чиїх оцінок, а об’єктивної реальності, яка є. Чи нам потрібне озброєння на 8 мільярдів доларів? Я думаю, що вони критично важливі. Так, в певний період часу з певних причин, адміністрація Байдена не сильно поспішала давати ці гроші. Зараз вона їх дала.

Білий дім вирішив, що треба рішуче підтримувати Україну і я хочу наголосити, саме в перемозі над Росією. Раніше таких слів Байден намагався, і не тільки він, а й вся його адміністрація, намагалися не використовувати. Казали про допомогу для самооборони, для збереження української державності та таке інше. Тобто, якщо ми говоримо про практичні речі, то думаю, що результати візиту безумовно позитивні.

8 мільярдів, це сума, яка дозволять тримати ситуацію на полі бою впродовж мінімум кількох місяців, може і півроку. Тому що ця зброя є такою, яка може справді дуже серйозно впливати на ситуацію на фронті.

Давайте не забувати і те, що сьогодні як сказав один військовий експерт, США дуже елегантно запропонували Україні стати країною, яка виробляє далекобійні ракети, які можуть літати на дуже далеку відстані від 500 до 900 кілометрів. І це, власне, теж непросте рішення адміністрації Байдена. Значить, можна говорити про те, що цей військовий аспект зараз покривається доволі непогано. І це можливість для України дуже серйозно змінити ситуацію на полі бою.

Відносно плану перемоги, то виходячи з тих епізодів, про які пишуть експерти, які начебто його бачили, то той акцент, який в цьому плані позначений, а саме зброя і те, що він там прописаний доволі предметно і детально, то це великий плюс. В першу чергу – це план перемоги на полі бою. Все інше, додаткові елементи. Тому тут не треба впадати в істерику і кричати, що все пропало. Насправді, нічого не пропало. Путін продемонстрував свою абсолютну нездатність до компромісів. Це нарешті зрозуміли і США, де до останнього сподівалися на якісь моменти компромісного характеру. Путін, як виходить з останніх дій та заяв, від цього відмовився. У нього позиція одна – Україна повинна бути знищена.

– Але, окрім слів про перемогу України, нам потрібні більш вагомі дії з боку США, аби її досягти. Наприклад, рішення про дозвіл на нанесення далекобійних ударів по РФ, з яким все ще нічого не зрозуміло. Так, є заява міністра закордонних справ Великобританії Девіда Леммі, що рішення про зняття обмежень на удари в глиб території Росії може бути ухвалене до початку зими. Та на сьогодні все ж складається враження, що на Заході не хочуть його надавати. Принаймні, численні матеріали в пресі з посиланнями на Білий дім, Пентагон, американську розвідку говорять лише про загрози для Заходу через такий крок, а також те, що для України в військовому плані нічого особливого цей дозвіл не принесе.

– У мене немає такого враження. Можливо, комусь щось не подобається, і хтось з оцих псевдолібералів в американській пресі хотів би, щоб Україна позбулася своєї території і у такий спосіб задовольнила апетити Путіна, але це їхні проблеми. Ми не знаємо мотивації цих людей. Можливо, вони сидять на грошах путінського режиму.


0 0 голосів
Рейтинг статьи
Підписатися
Сповістити про
guest
0 комментариев
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x
()
x