Підсумки 11.06: Велика сімка і військова допомога

Підсумки 11.06: Велика сімка і військова допомога

Фото: Радіо Свобода

У Великобританії проходить перший за часів пандемії очний саміт Великої сімки

Лідери G7 хочуть допомогти впоратися з відновленням світу після пандемії коронавірусу; Міністерство оборони США затвердило другу частину допомоги Україні у сфері безпеки. Корреспондент.net виділяє головні події вчорашнього дня.

 

США затвердили виділення Україні військової допомоги

 

Міноборони США ухвалило рішення надати Україні другий транш військової допомоги в розмірі 150 млн доларів у 2021 році в рамках Ініціативи допомоги з безпеки України. Допомога включає навчання, обладнання та консультативні зусилля, щоб допомогти українським силам зберегти територіальну цілісність, захистити кордони і поліпшити взаємодію з НАТО.

 

Україна досягла компромісу з УЄФА щодо форми національної збірної на Євро-2020

 

Україна досягла компромісу з УЄФА щодо форми національної збірної на Євро-2020, яка викликала незадоволення Росії написами на футболках. Йдеться про форму з гаслами “Слава Україні!” і “Героям слава!”. У ході переговорів з УЄФА було вирішено, що на період проведення матчів Євро до раніше затвердженого дизайну форми на внутрішньому боці футболок буде додано ще один елемент.

 

УАФ затвердила офіційний футбольний статус гасел “Слава Україні!” і “Героям слава!”

 

Українська асоціація футболу затвердила футбольні символи України, у тому числі гасло “Слава Україні – Героям слава!”, повідомив глава УАФ Андрій Павелко. Тепер разом з малим гербом УАФ у вигляді тризуба з написом “Ukraine” на всіх офіційних заходах УАФ, заходах за участю представників УАФ на міжнародній арені і в матчах національних збірних буде використовуватися великий герб – карта України з тризубом у центрі.

 

В Офісі президента оцінили дії суддів КСУ

 

Ситуація, що склалася в Конституційному суді України, виглядає як шантаж, сказав представник президента в Конституційному суді Федір Веніславський. Він наголосив, що те, що відбувається на цьому тижні, є “політично значущими діями” з боку суддів КСУ, які є прямо забороненими законом.

 

Мінекономіки відзначає поліпшення в багатьох сферах економіки

 

Спад економіки України за чотири місяці 2021 року сповільнився до 0,2%, свідчить попередня оцінка Мінекономіки. Зведений індекс виробництва вперше з грудня 2019 року показав зростання на 0,7% в порівнянні зі зниженням у 3% в першому кварталі 2021 року і на 5,9% за чотири місяці 2020 року.

 

В Україні кількість держслужбовців скоротять на 10%

 

 

G7 нададуть фінансову допомогу постраждалим від пандемії країнам

 

Країни Великої сімки мають намір надати фінансову допомогу країнам, які зазнають найбільших труднощів у боротьбі з COVID-19. На їхні потреби з фонду Міжнародного валютного фонду планують виділити 100 мільярдів доларів. Зазначається, що виділена сума буде сприяти подальшій підтримці потреб охорони здоров’я, включаючи вакцинацію, і допоможе забезпечити більш екологічне і стійке відновлення економіки в уразливих країнах.

 

 

Громадяни країн ЄС відтепер можуть вільно переміщатися в межах блоку

 

Громадяни та резиденти країн Євросоюзу, які пройшли повну вакцинацію від коронавірусу як мінімум за 14 днів до поїздки, зможуть вільно переміщатися в межах блоку. Крім того, влада Євросоюзу розширить список безпечних для відвідування регіонів спільноти.

 

Названо головні теми саміту НАТО

 

На саміті НАТО, який відбудеться 14 червня в Брюсселі, планують обговорити співпрацю з Україною і Грузією, також буде піднята тема протидії Росії і Китаю. У свою чергу, генсек НАТО Єнс Столтенберг заявив, що для НАТО Україна і Грузія – “два партнери, яких ми цінуємо дуже високо”.

 

ЄСПЛ розгляне позов Грузії проти Росії

 

Європейський суд з прав людини відновив розгляд позову Грузії з вимогою визнати Росію відповідальною за окупацію території країни й утиски етнічних грузин. Тбілісі вимагає встановити відповідальність Москви за порушення кількох статей Європейської конвенції з прав людини.

 

У Білому домі оцінили майбутню зустріч Байдена і Путіна

 

Старший директор з питань Європи Ради національної безпеки Білого дому Аманда Слоат заявила, що майбутня зустріч президента США Джо Байдена і лідера Росії Володимира Путіна в Женеві 16 червня, “безумовно, не є перезавантаженням” відносин Москви і Вашингтона.

 

Стартував чемпіонат Європи з футболу

 

Ввечері 11 червня стартував Євро-2020. Назву турніру вирішили не міняти після того, як у минулому році його перенесли через пандемію коронавірусу. Вперше в історії чемпіонату Європи у нього немає однієї сторони, що приймає, матчі пройдуть відразу в 10 країнах.

 

Євро-2020 приймуть 11 міст: Рим (Італія), Баку (Азербайджан), Копенгаген (Данія), Санкт-Петербург (Росія), Амстердам (Нідерланди), Бухарест (Румунія), Будапешт (Угорщина), Мюнхен (Німеччина), Севілья (Іспанія), Лондон і Глазго (Великобританія).